KOCKS Manufacturing GmbH & Co KG

KOCKS Manufacturing GmbH & Co KG

KOCKS is een onafhankelijk, middelgroot familiebedrijf met een lange traditie. Sinds 1946 staat de naam KOCKS voor innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid.

Het dienstengamma van KOCKS omvat de adviesverlening, planning, ontwikkeling, constructie, levering, montage en inbedrijfstelling van walserijen (buizen-, draad- en staafwalserijen) evenals de ombouw en modernisering van bestaande installaties.

Met twee robotautomatiseringen investeerde de onderneming in de manloze fabricage en bijgevolg ook in de toekomst.

“Na enige overweging was de investering in een moderne kostenefficiënte fabricage vereist om op de markt te bestaan.”, aldus Carsten Aeilts, bedrijfsleider. Er bestaat echter nog steeds een drempel voor de werknemers en men gaat nog voorzichtig te werk om ervaringen op te doen.

Na de adviserende gesprekken door het geschoolde personeel van Mager & Wedemeyer en een aantal bezoeken, investeerde het bedrijf meteen in twee robots van RoboJob: één van 20 kg voor een bestaande CNC-draaibank en één van 165 kg voor een tegelijkertijd nieuw aangeschaft groot Mazak draai-/freescentrum.

Aeilts verklaart: “Op basis van de kleine seriegroottes was het belangrijk om snel en eenvoudig te kunnen programmeren en uitrusten. De firma RoboJob voldeed het meest aan deze eisen. Een ander belangrijk criterium was dat de machine niet overdekt moest worden, zodat de toegankelijkheid voor onze componenten volkomen behouden bleef. Nuttig zijn ook de verschillende uitbreidingsmogelijkheden, vanaf de standaardstapeltafel voor aanvoer- en asonderdelen via werken vanop een pallet tot stapelbare pallets, die onze robot zelfstandig kan omstapelen om ook bij grote werkstukken grotere aantallen af te werken."

“De kleine robot werd in juni 2015 binnen de 3 dagen opgesteld, geïnstalleerd en geïnstrueerd en loopt al verschillende jaren.  Ondertussen werd de machine waaraan deze Turn-Assist 250 stond opgesteld, vervangen door een nieuwe Mazak Integrex i400.  De robot kreeg zo een nieuwe ‘partner’, want deze werd nu geïnstalleerd aan de nieuwe Mazak.

 Onze grote robot werd in maart 2016 geïnstalleerd aan een Mazak Integrex E 500 H II.  Deze combinatie loopt nog steeds.  De productie werkt dagelijks in 2 ploegen, en dankzij de robot kan er ook ‘s nachts onbemand gewerkt worden.  Zo haalt deze machine maar liefst 5.100 spindeluren per jaar.  Met onze kleine robot halen we 4.200 spindeluren per jaar.“

Aeilts blikt ook tevreden terug op de projectmatige aanpak van RoboJob: Samen met RoboJob hebben we een nieuwe assengrijper voor onze grote robot ontwikkeld.  Hiervoor heeft onze inkoper samengewerkt met mijnheer Müller van Mager & Wedemeyer, en met Jelle De Roovere van RoboJob.  Langs onze kant hebben we duidelijk gemaakt welke onze objectieven waren, en RoboJob heeft daarop meteen duidelijk gesteld wat wél en wat niet mogelijk was.  RoboJob heeft dan een grijper gebouwd die beantwoordde aan onze behoeften, samen met de ondersteuning van een ingenieur van Kocks.  De grijpervingers zelf hebben wij gebouwd volgens de richtlijnen van RoboJob.  Ik ben enorm tevreden en trots met het eindresultaat: onze grote robot heeft een reële hefkracht van 130kg.  De assen die we met de robot beladen, wegen maar liefst 110kg.  Deze wordt in de tegenspindel beladen, dan bewerkt, en dan ontladen met de robot.  Vroeger duurde het 70 werkdagen om de as volledig af te werken in onze productie, nu duurt dit nog slechts 18 dagen.  Ook de cyclustijd hebben we met 30% kunnen verminderen.“

In deze video ziet u hoe een RoboJob-robot assen van 110 kg laadt en lost in een Mazak Integrex E 500 H II. Door dit proces te automatiseren, heeft Kocks Manufacturing de cyclustijd met 30% kunnen verkorten

Succesverhalen van onze klanten

 • Fijn Mekaniek Nelissen
  Tongeren (België)
  Fijn Mekaniek Nelissen

  "Wij hebben nog geen seconde spijt gehad om Robojob te kiezen als automatisatie-partner voor ons machinepark."

 • Nossin Fijnmechanische Industrie
  Beek en Donk (Nederland)
  Nossin Fijnmechanische Industrie

  "Sinds de installatie van de RoboJob Turn-Assist ben ik nog steeds in productie wanneer mijn mensen in lunch of naar huis zijn."

Persoonlijk advies?