Ets. Joskin S.A.

Ets. Joskin S.A.

Tussen de groene heuvels in het Land van Herve ligt een Belgisch industrieel pareltje: het bedrijf JOSKIN. Sinds de oprichting in 1968 vervaardigt dit bedrijf ‘s werelds grootste assortiment van materiaal voor de verspreiding en het transport van landbouwproducten. Zijn machines doorkruisen het platteland van heel Europa en vele streken ter wereld. Elk jaar worden bijna 60 landen regelmatig beleverd.

Om dit te bereiken, vertrouwt JOSKIN op zijn 820 medewerkers in niet minder dan 5 productievestigingen : België (2), Frankrijk (2) en Polen (1). Hieronder bevindt zich in Soumagne een vestiging met een totale oppervlakte van 15,80 ha. Hier bevindt zich het hart van de productie met moderne CNC-machines. Bovendien kwamen er eind 2018 ook 3 Turn-Assists van Robojob bij. 

Didier Schildwachter, verantwoordelijke van de afdeling Verspaning: “Hoewel we een belangrijke werkgever in de regio zijn, wordt de zoektocht naar bekwame werkkrachten steeds moeilijker. Daarom hebben we volop ingezet op automatisering. We ontmoetten Robojob voor de eerste keer op de TechniShow in 2013 en we waren erg onder de indruk van hun concept. Robojob heeft een jarenlange ervaring in automatisering en kan prat gaan op meer dan 25 jaar ervaring in de verspanende industrie. We merkten tevens dat ze zich ten volle richten op kwaliteit en eenvoud. Dat zie je niet alleen aan de kwaliteit van hun producten en leveranciers, maar ook aan de zorgvuldigheid waarmee ze programmeren. Dit betekent dat de Turn-Assist zeer eenvoudig te bedienen is en dat de programmatie- en wisseltijden zeer kort zijn. De productie is hierdoor rendabeler, zelfs voor kleine series. Al deze elementen bleken cruciale redenen te zijn om voor Robojob te kiezen.

Met de automatisatie willen we uiteraard een hoger rendement halen dan met het manueel beladen. We hebben niet alleen dit doel bereikt, maar we hebben ook een hogere productiecapaciteit bereikt.

We kochten bij Robojob 3 systemen en de eerste 2 robots werden al in 1 week geïnstalleerd. De opleiding verliep even snel dankzij het gebruiksgemak van het systeem. De derde installatie verliep iets moeizamer en nam wat meer tijd in beslag gezien de omvang van de robot en de te hanteren stukken, maar alles verliep vlot.

Met deze 3 systemen produceren we meer dan 4.000 stuks per maand. Deze cijfers spreken voor zich en we zijn ervan overtuigd dat we het nog beter kunnen doen! We werken met 2 shiften, 5 dagen per week. Omdat we voor 100% geloven in het geleverde werk van Robojob, beladen we ze maximaal ’s avonds zodat ze ’s nachts manloos kunnen werken. Afhankelijk van de stukken kan de werktijd bij een volledige lading variëren van 2 tot 12 uur.

De relatie met Robojob is uitstekend. Het serviceteam reageert snel als we hulp nodig hebben.

Als ik er nu over nadenk, besef ik dat we deze beslissing al veel eerder hadden moeten nemen. In het begin hadden we twijfels over de installatie van een robot op een bestaande machine. Bijgevolg besloten we om iets langer te wachten alvorens een robot aan te schaffen. Maar uiteindelijk hakten we de knoop door en installeerden een robot op een oudere machine die ook schitterend werk levert. Het rendement van deze machine is sedertdien verdubbeld terwijl de operator meer tijd heeft.

Onze medewerkers zijn ook zeer blij met de robots want ze nemen de fysiek zware, routineuze taken van hen over. Zo krijgen ze meer tijd om zich toe te leggen op belangrijke taken zoals het klaarmaken van de machines en de kwaliteitscontrole. De robots zijn er niet om te snoeien in het personeelsbestand, integendeel, ze stellen ons juist in staat om de productie te verhogen en het werk voor de operatoren aangenamer te maken. Alle werknemers ervaren dit als zeer positief.”  

RoboJob bij Joskin

Joskin is een industrieel bedrijf waar we trots op kunnen zijn in België. De machines worden over de hele wereld geëxporteerd. Wat je misschien nog niet wist, is dat onze robots ook deel uitmaken van het productieproces bij Joskin. Een mooi verhaal over hoe het ene Belgische bedrijf een ander Belgisch bedrijf kan helpen.

Succesverhalen van onze klanten

 • Depoortere & Vlamalin
  Beveren (Leie) & Tielt, België
  Depoortere & Vlamalin

  "Ik zag het Turn-Assistsysteem voor het eerst op een vakbeurs in Kortrijk. Het concept liet me nadien maar niet los en na een bezoek aan de fabriek in Heist-op-den-Berg waren wij overtuigd om voor Robojob te kiezen."

 • Aelbrecht-Maes Metaalconstructies
  Gent, België
  Aelbrecht-Maes Metaalconstructies

  "."

Persoonlijk advies?