Durwen Maschinenbau GmbH

Durwen Maschinenbau GmbH

Durwen Maschinenbau GmbH is een middelgroot familiebedrijf in de derde generatie. Het bedrijf werd opgericht in 1946 en produceert sinds de jaren 1970 voorzetapparatuur voor vorkheftrucks. Durwen produceert vorkenverstellers of klemvorken, roterende draaiapparatuur en vele andere varianten.

Het is altijd het bedrijfsbeleid geweest om een hoog niveau van interne waardecreatie te waarborgen. Dit geldt met name voor de machines die in de productieafdeling worden ingezet. Dankzij de goed uitgeruste bewerkingsafdeling kan Durwen hoogwaardige onderdelen produceren en tegelijkertijd uitstekende levertijden garanderen. In een wereldwijde markt is het natuurlijk belangrijk om zich te richten op de economische gezondheid en winstgevendheid van het bedrijf. Om deze reden heeft Durwen aanzienlijke investeringen gedaan in automatisering. Een van de bouwstenen van dit project was de samenwerking met RoboJob.

Klaus Durwen, zaakvoerder: "Wij vervaardigen verschillende series gedraaide onderdelen voor onze eigen producten. We wilden deze terugkerende gedraaide onderdelen, die in hoeveelheden van 100 tot 500 stuks worden vervaardigd, automatiseren. Dit is de enige manier om deze onderdelen winstgevend te produceren. Daarom zijn we begonnen met het zoeken naar oplossingen voor de automatisering van onze draaimachine.

Onze productiemanager op het gebied van draaitechniek, de heer Wall, vond het bedrijf RoboJob op het internet. Daarna hebben we contact opgenomen en de heer Detlef Scholz van de buitendienst van RoboJob bracht ons in december 2019 een bezoekje. Bij de automatisering van onze Mazak-machine zorgde de heer Scholz ervoor dat hij werd begeleid door de Mazak-vertegenwoordiger. Ze kennen elkaar goed. Tijdens onze vergadering hadden we ook meteen de juiste mensen rond de tafel.

Bij het nadenken over een investering in nieuwe technologieën, zoals automatisering, is het belangrijk om alle aspecten van de investering in overweging te nemen. We waren erg onder de indruk van de eenvoudige programmering van de robot. Bij de omschakeling naar een nieuw onderdeel, waren we verbaasd hoe gemakkelijk en snel dat mogelijk was. De software van RoboJob is zeer gebruiksvriendelijk en logisch. Toen we ook de werkplaats van het zusterbedrijf van RoboJob in België bezochten, konden we bovendien zien waar dit bedrijf vandaan komt. Het door RoboJob voorgestelde concept met de beloofde korte omsteltijd van de robot en het bezoek aan de fabriek in België hebben ons overtuigd.

We hebben toen besloten om onze Mazak QT 350 MA te automatiseren met een RoboJob Turn-Assist Essential i. Het hele proces verliep soepel, ondanks de coronacrisis die zich in de tussentijd had voorgedaan. Het projectmanagement van RoboJob, de buitendienstmedewerker dhr. Scholz, onze afdelingsmanager dhr. Wall en het bedrijf Mazak stonden voortdurend met elkaar in contact. Zo werden alle technische eisen vervuld.

Het bedrijf Mazak installeerde een robotkit zodat de communicatie tussen robot en draaimachine werkt. Tijdens de levering, montage en inbedrijfstelling verliep alles volgens plan. Binnen een week was de robot klaar voor gebruik, inclusief de automatisering van de deuren. We konden onze onderdelen meteen produceren.

Wat het meest indruk op me maakte, is dat we de robot meteen konden gebruiken en onze productie starten. Ik weet dat dit vaak wordt beloofd, maar RoboJob heeft het echt mogelijk gemaakt. Daden zeggen meer dan woorden.

Succesverhalen van onze klanten

 • Mabotec BV
  Waalwijk, Nederland
  Mabotec BV

  "Met de Mill-Assist Essential kon RoboJob ons de meest simpele oplossing in de markt aanbieden. Met deze automatisering beschikken we over een laagdrempelig systeem, met een erg makkelijke besturing."

 • Sud Précision
  Chabeuil, Frankrijk
  Sud Précision

  "Wat ons betreft, is dit een mooi huwelijk tussen onze vijfasser en de robot."

Persoonlijk advies?