RoboJob zet de volgende stap in het digitale tijdperk

RoboJob zet de volgende stap in het digitale tijdperk

Met de eerste vakbeurs van het jaar – MTMS in Brussel – achter de rug, is het alweer aftellen naar de volgende beurs bij RoboJob.

Met de eerste vakbeurs van het jaar – MTMS in Brussel – achter de rug, is het alweer aftellen naar de volgende beurs bij RoboJob. Van 6 tot en met 8 mei staat Indumation te Kortrijk op het programma, en ook daar belooft RoboJob weer uit te pakken met enkele vernieuwingen. Met één van die vernieuwingen zet RoboJob de volgende stap in het digitale tijdperk: de marktleider in de Benelux pakt namelijk uit met een vernieuwde Messenger-service.

Het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines lijkt vandaag een gegeven. De afgelopen jaren zijn verspanende bedrijven zich bewust geworden dat ze actie moeten ondernemen om de concurrentie aan te gaan met lage loonlanden. En automatisatie kan hen daar al een flink eind mee verder helpen. Daar is ook mede-oprichter en –zaakvoerder van RoboJob, Luc De Ceuster, zich van bewust. “We zien nu eigenlijk de zelfde beweging als dik 30 jaar geleden, toen we overschakelden van conventionele bewerkingsmachines naar CNC-machines,” vindt De Ceuster. “Wie toen de boot gemist heeft, heeft zich sindsdien flink moeten reppen om nog mee te zijn. Ook nu zien we enerzijds bedrijven die al snel doorhebben dat ze moeten automatiseren om competitief te blijven. Langs de andere kant zijn er bedrijven die een meer afwachtende houding aannemen, maar nu merken we dat ook zij de eerste stappen richting automatisering zetten.”

“Nu komt het er dus op aan om aan al die bedrijven duidelijk te maken waar de verschillende oplossingen in de markt zich van mekaar onderscheiden. Het is aan de klant om de keuze te maken van die oplossing die het best beantwoordt aan zijn behoeften. Bij RoboJob doen we er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat alle behoeften goed in kaart worden gebracht, en die ontwikkelingen uit te voeren die voor de klant het grootste voordeel opleveren. Software speelt daarbij een enorm grote rol. Die laat namelijk toe om het rendement, het gebruiksgemak én de efficiëntie aanzienlijk te verhogen.”

Op MTMS stelde RoboJob al 5 vernieuwingen voor, en ook daar zat het grotendeel van de vernieuwingen eigenlijk in de software. “Inderdaad,” getuigt De Ceuster. “Uiteraard dienen we de nodige hardware te voorzien om bijvoorbeeld een stuk te kunnen omdraaien voor bewerking aan alle zijden van dat werkstuk, of om nabewerkingen mogelijk te maken. Maar zonder software ben je er niks mee. Bij RoboJob hebben we een gedreven team van jonge ingenieurs, die dagdagelijks bezig zijn met het optimaliseren van alle software, en die jonge mannen kennen natuurlijk als geen ander de digitale wereld van vandaag. Zo hebben ze nu ook de nieuwste ontwikkeling uit hun mouw geschud: een Messenger Service waarbij we de klant steeds op de hoogte houden van de activiteiten van zijn RoboJob-automatisatie.”

Concreet beschikt de Messenger Service van de Turn-Assist Series over 4 functies:

  • Wanneer een opdracht werd afgewerkt, kan dit gemeld worden aan één of meer werknemers binnen het bedrijf.
  • Wanneer er zich een storing of foutmelding voordoet, kan ook dit worden gemeld, al dan niet aan dezelfde personen.
  • Indien deze storing of foutmelding binnen een bepaalde tijd niet wordt verholpen, kan dit worden geëscaleerd naar dezelfde of naar andere werknemers.
  • Dagelijks kan een rapport worden verstuurd met een overzicht van de stukken, de aantallen én de tijdstippen waarop deze werden uitgevoerd.

Zoals men vandaag mag verwachten, kan de klant zélf bepalen wie welke berichten moet ontvangen, en ook welke de tijdspanne is voor escalatie bij een storing of foutmelding.

“Met deze Messenger Service willen we er dus langs de éne kant voor zorgen dat de automatisatie autonoom blijft werken, en de betrokken werknemers binnen het bedrijf informeren wanneer er actie moet worden ondernomen. Langs de andere kant willen we meer inzicht geven in wat die automatisatie juist gedaan heeft,” verduidelijkt De Ceuster. “Een bedrijfsleider doet ten slotte een flinke investering, en die moet renderen. Dan wil je als bedrijfsleider ook een goed inzicht krijgen in wat de Turn-Assist juist doet, en of dit overeenstemt met wat je voor ogen had. Het draait met andere woorden steeds om rendement, gebruiksgemak én efficiëntie.”

RoboJob stelt de Messenger Service voor op Indumation, waar ook alle andere producten van RoboJob worden gedemonstreerd. RoboJob heeft er haar beursstand in Hal 2, op stand A18. Indumation vindt plaats in Kortrijk Xpo, van 6 tot en met 8 mei 2015. Op de RoboJob-stand kunt u terecht voor productinformatie, technische informatie en prijsaanvragen. 

Persoonlijk advies?