RoboJob voert eerste opmerkelijke installatie uit in Zwitserland

RoboJob voert eerste opmerkelijke installatie uit in Zwitserland

Minder dan een jaar geleden maakte het Belgische RoboJob – specialist in de automatisering van CNC-machines – op de Prodex-beurs in Zwitserland bekend dat het een nieuwe partner in huis had gehaald:  Suhner Automation.  Samen hebben ze nu ook een eerste installatie achter de rug, maar wel ééntje met een bijzonder karakter: het gaat immers niet om de automatisering van een CNC-draai- of freesmachine, maar wel om de automatisering van een slijpmachine.

Suhner Automation is een Zwitsers bedrijf, gespecialiseerd in oplossingen die de efficiëntie en het rendement van productie-omgevingen verhogen.  Het bedrijf staat alom bekend als een leider op het gebied van complete, specifiek uitgewerkte machines met frees-, boor- en tapoperaties.  Het bedrijf staat alom bekend als een leider op het gebied van frezen, boren en draadvonken.  Gevestigd in Brugg, tussen Bazel en Zürich, maakt het deel uit van de Suhner Group, dat ideeën en oplossingen ontwikkeld heeft om “state-of-the-art” industriële producten en productieprocessen te maken.  In dat kader zijn de business units van de Suhner Group gespecialiseerd in bewerking, gereedschappen, transmissies, stempelen, productie, luchtvaart, snijden en automatisering.  De automatisering van slijpmachines mag dan ook niet vreemd zijn voor Suhner en RoboJob.

“Maar toch is dit een primeur,” aldus mede-oprichter en –zaakvoer Helmut De Roovere.  “Van de meer dan 200 installaties die we tot nu op ons palmares hebben staan, zijn het grotendeel automatiseringen van draaimachines en stilaan ook meer en meer automatiseringen van freesmachines.  De Turn-Assist was dan ook ons eerste product.  Ondertussen is daar ook de Mill-Assist Essential en de Mill-Assist Conveyor bijgekomen, en die producten zijn aan een stevige inhaalbeweging bezig.  Maar dit is de eerste keer dat we een slijpmachine automatiseren.”

Het principe is echter grotendeels het zelfde,” doet De Roovere de installatie uit de doeken. “De robot neemt een ruw werkstuk vanop een vaste plaats, en positioneert het, uiterst nauwkeurig, in de slijpmachine.  Die slijpmachine doet zijn ding, waarna de robot het afgewerkte stuk weer op een andere, vooraf bepaalde plaats teruglegt.  Dit is het zelfde proces bij draaimachines, freesmachines en dus ook bij slijpmachines.  Uiteraard telkens met de zelfde gebruiksvriendelijke software zodat een nieuw werkstuk binnen de 5 minuten ingesteld wordt."

De installatie is ondertussen al enkele weken achter de rug, en volgens Jürg Beutler, Managing Director van Suhner Automation AG, is de klant ook erg opgetogen met zowel de installatie, als met de oplossing die hem werd aangeraden: “Er was bij aanvang bij de klant wel wat twijfel over de nauwkeurigheid en stabiliteit van een automatisatie.  De nauwkeurigheid en zuiverheid van de opspanning is een bepalend onderdeel in het slijpproces en dit zou met automatisatie volledig onbemand moeten lopen.   We zijn dan ook erg opgetogen dat de kwaliteit van de RoboJob standaardproducten zo hoog is, dat dit geen probleem vormt.  De geïntegreerde airblow is niet alleen hardwarematig goed uitgerust, ook de software en de bewegingen van de robot op de achtergrond zorgen voor een uiterst nauwkeurige opspanning.   Daarenboven was de installatie afgerond in slechts enkele dagen, waarbij ons gecertificeerd team nauw heeft samengewerkt met de specialisten van RoboJob.  De volgende installatie staat al in december gepland en wij hebben nu al het gevoel dat dit naar uiterste tevredenheid opgeleverd zal worden.”  

De eerste installatie werd uitgevoerd door het Service-team van RoboJob, samen met de technische mensen van Suhner.  Dat ze deze installatie tot een goed einde konden brengen, verstevigt dan ook de relatie tussen beide partijen.  “We zijn enorm blij dat we hiermee onze Zwitserse klanten nóg een extra mogelijkheid kunnen aanbieden om hun rendement, efficiëntie en flexibiliteit verder te verhogen,” besluit Beutler.
 

Persoonlijk advies?