RoboJob telt af naar tweehonderdste installatie op 4 jaar tijd

RoboJob telt af naar tweehonderdste installatie op 4 jaar tijd

RoboJob viert dit jaar haar achtste verjaardag. Daarbij hoopt de Belgische specialist in het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines om voor de zomer ook de tweehonderdste installatie uit te voeren.

“Het is me wat,” steekt De Ceuster van wal. “Ik herinner me nog goed dat Helmut me in 2007 opbelde met de vraag of we de koppen eens konden samen steken om samen een nieuw project te ontwikkelen. Ik kende Helmut al van uit mijn studententijd en ook op professioneel vlak kwamen we mekaar vaak tegen. We zijn dus snel gaan samen zitten. Dat 'project’ heeft ondertussen een nieuw marktsegment gecreëerd en we beleven er elke dag nog plezier aan.”

“En dat moet ook,” treedt De Roovere bij. “We hebben een jong, dynamisch team, en ook voor hen moet het plezant blijven.” En plezant – zoals dat zo mooi klinkt in het Vlaams – is het nog steeds. Want dit jaar hoopt de marktleider in CNC-automatisatie in de Benelux nog voor de zomer haar tweehonderdste installatie af te ronden. Of hoe een ‘project’ kan uitgroeien tot een mooi verhaal in het ondernemerschap.

RoboJob kende haar ontstaan vanuit een gekende problematiek: in België, maar ook in vele andere West-Europese landen, is de loonkost de afgelopen 20 jaar flink de pan uit gerezen. Dat heeft aardig gevreten aan de marges van de verspanende bedrijven. Daarnaast is het ook een feit dat de CNC-operatoren niet bepaald van de straat geplukt kunnen worden. “In België is dat een knelpuntberoep: het zijn technisch hoog opgeleide mensen, die jaren ervaring nodig hebben om alle kneepjes van het vak onder de knie te krijgen,” vertelt De Roovere, “en het beroep wordt vooral bij jonge mensen niet als aantrekkelijk beschouwd. Daar willen we wat aan doen.” Bij zusterbedrijf Aluro CNC kwamen sinds de start van de economische crisis enkele pijnpunten boven, onder meer door de terugval in de seriegrootte van bestellingen. Men wilde niet alleen kleinere bestelgroottes, maar bovendien ook snellere levertijden en dit aan geplafonneerde prijzen. “En dat zal ook niet meer veranderen,” denkt De Roovere. “Voorraden kosten nu eenmaal geld, en dus wil men alles just-in-time geleverd krijgen, in kleinere aantallen. En daarbij kijkt men natuurlijk ook naar de mogelijkheden om in lageloonlanden te produceren.”

Uit een studie bij Aluro CNC bleek dat de CNC-operatoren enorm veel tijd besteedden aan repetitief, fysiek werk, en veel te weinig aan het creatieve werk zoals programmeren en instellen van CNC-machines, het boeiende deel van de job. De Roovere wilde die repetitieve taken automatiseren vooral ook bij kleine- en middelgrote series. In zijn zoektocht naar een flexibele, snel in te stellen automatisatie kwam hij van een kale reis terug. Daarop besloot hij zelf aan de slag te gaan: hij beschikte immers over zowel de ervaring uit de verspaning als uit de machinebouw. Met het aantrekken van Luc De Ceuster als ervaringsdeskundige in software-programmatie werd RoboJob geboren. Eerst als een project, maar al snel groeide de interesse van andere verspanende bedrijven.

“Zo zijn we eerst van start gegaan met onze Turn-Assist die draaimachines automatisch belaadt en ontlaadt, en daar zijn er ondertussen al 3 modellen van. Daarnaast hebben we ook 2 standaardoplossingen gebouwd voor het beladen en ontladen van freesmachines: de Mill-Assist Essential en de Mill-Assist Conveyor. En uiteraard blijven we verder werken aan een reeks uitbreidingen en opties, waarvan we er op MTMS nog 5 nieuwe hebben voorgesteld.”

Na een gestage groei in 2011 en 2012 lijkt de trein ondertussen op volle snelheid te komen. Wat maakt dat RoboJob het dan zo goed doet? “Ik denk dat dit voor een groot deel te danken is aan het feit dat we zélf uit de verspaning komen,” vindt De Roovere. “Niet als machinefabrikant, niet als een ander soort leverancier, maar écht uit de verspaning. Dan wéét je gewoon hoe je je job moet doen, wat er leeft op de vloer, en wat er daar van belang is. De robot dient een hulp te zijn voor de mensen die hun werk op een efficiënte, maar aangename manier moeten kunnen uitvoeren. Vandaar het woord ‘Assist’ in ieder van onze oplossingen. Al die praktische ervaring passen we ook steeds toe in onze producten. Die producten moeten compact zijn, intuïtief zeer snel instelbaar, en ook flexibel opdat je met één automatisatie heel veel richtingen uit kan. En daarnaast zit het ‘m gewoon in elk detail van het product: de opstelling opdat alles zichtbaar blijft ; niet enkel de flexibele instelbare aanvoer tafel, maar ook je volledige machinepark. De sobere, maar industriële kwaliteit opdat het systeem weinig tot geen onderhoud vereist. Flexibiliteit, efficiëntie, rendement, compactheid, .. Het zit hem in zoveel zaken, vaak kleinigheden die het geheel zo uniek en gebruiksvriendelijk maken.”

RoboJob heeft samen met gerenommeerde partners de verkoop in handen in de Benelux, maar heeft nu ook partners buiten de Benelux: Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarbij zitten er heel wat dealers en agenten van de TOP-merken onder de CNC-machinefabrikanten. “Inderdaad, en daar zijn we best fier op,” vertelt De Roovere. “Dat zo’n merken hun reputatie toch ergens koppelen aan die van RoboJob, getuigt toch van het geloof dat ze hebben in ons. Zowel in onze producten als in ons bedrijf.”

Voor deze zomer hoopt RoboJob de tweehonderdste installatie af te ronden. De RoboJob-producten lijken overal in West-Europa als paddenstoelen uit de grond te rijzen. “En dat heeft heel wat gevolgen op onze organisatie: élke installatie moet niet enkel worden uitgevoerd, bovendien willen wij een top service bieden naar al onze eindklanten. Daarom hebben we ons installatieteam uitgebreid, en ook certificeren we onze internationale partners, opdat zij de nodige kennis en praktijkervaring hebben om zo’n installatie goed af te ronden” vertelt De Ceuster. “Daarnaast hebben we ook nieuwe Service Engineers aangetrokken om onze klanten optimaal te ondersteunen.”

De toekomst lijkt ook al verzekerd, want samen met een jong en geambieerd team, zijn de 3 zonen van De Roovere ook mee in het bedrijf gestapt. “Klopt,” aldus een erg fiere vader, “Peter is Industriëel en Burgerlijk ingenieur ICT en neemt stap voor stap het hele softwarepakket voor zijn rekening, ondersteund met jonge talenten met wie hij ook nog samen op de unief zat. Yoeri en Jelle zijn tweelingbroers, maar elk met hun eigen talenten en vaardigheden. Yoeri is Industrieel ingenier en verantwoordelijk voor het installatieteam en de Service-afdeling, en Jelle leidt als Handelsingenieur het internationale verhaal, waarbij hij op zoek gaat naar de juiste partners in de ons omringende landen, en hen ook alle kennis bijbrengt om onze producten ook daar aan de man te brengen. Maar het houdt natuurlijk niet op bij de familie. We proberen de juiste mensen aan te trekken voor de juiste job. Het zijn stuk voor stuk gemotiveerde jonge mensen met elk hun eigen talenten en skills. En samen vormen ze een fantastisch team.”

Gaat er dan dit jaar nog champagne knallen bij RoboJob? “Niet meteen, België is een bierland en af en toe drinken we gewoon een ‘pint’. We moeten de voetjes op de grond houden en gewoon keihard blijven werken,” vindt De Roovere. “Da’s misschien onze Belgische geaardheid: we blijven bescheiden, we blijven hard werken, maar we hebben plezier in ons werk. Dat zijn de waarden die ik niet enkel aan mijn zoons wil overbrengen, maar aan ons ganse bedrijf,” besluit De Roovere.

Persoonlijk advies?