RoboJob pakt uit met 3 innovaties op de AMB

RoboJob pakt uit met 3 innovaties op de AMB

Belofte maakt schuld. Nog niet zo heel lang geleden deelde RoboJob – de Belgische marktleider in het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines – mee dat het enkele verrassingen in petto had voor de AMB-beurs. AMB, de 'Internationale Ausstellung für Metallbearbeitung', is dit jaar de grootste beurs voor de metaalbewerkende industrie in Europa. Deze week bevestigden RoboJob-oprichters en zaakvoerders Helmut De Roovere en Luc De Ceuster wat er ons te wachten staat.

Niet één, niet twee, maar DRIE innovaties
Beide zaakvoerders zijn in hun nopjes: "Dit jaar is het jaar van de bevestiging", legt Helmut De Roovere uit. "RoboJob heeft al een mooi parcours achter de rug, en de vraag naar onze oplossingen blijft toenemen. Van België en Nederland, tot Duitsland, Zweden en zelfs Australië en Nieuw-Zeeland! Dat bevestigt dat we een mooi product hebben", aldus een stralende De Roovere. "Een product dat nu eens écht een meerwaarde betekent in de wereld van de verspaning. Zowel voor de klant als voor de operator. Het doet deugd dat we dit jaar zoveel erkenning krijgen, zowel van onze klanten als van onze partners. Hoog tijd dus dat we weer iets teruggeven aan die mensen. En dat doen we onder de vorm van drie nieuwe innovaties, die het rendement van de CNC-machine én het bedrijf nóg verder zullen verhogen."

De standaardproducten van RoboJob – de Turn-Assist Series voor belading en ontlading van CNC-draaimachines, en de Mill-Assist Series voor de CNC-freesmachines – zijn telkens voorzien van een tafel waarop de stukken worden gestapeld. Zowel ruwe als afgewerkte stukken. Een robot zorgt ervoor dat die stukken in en uit de CNC-machine worden geplaatst, en zo wordt een fysieke taak van de operator overgenomen door de robot. De operator focust zich op het instellen van de software. Iets wat snel en efficiënt gebeurt, omdat dat zo noodzakelijk is in een productie-omgeving. 

Mede-oprichter en zaakvoerder Luc De Ceuster is tevens verantwoordelijk voor de afdeling Research & Development. Hij licht de 3 innovaties toe. "Onze Turn-Assist Series kunnen vanaf nu worden uitgerust met 3 nieuwe functies. Deze functies houden een uitbreiding in van de software én van de hardware. De operator kan dus nieuwe taken snel en eenvoudig programmeren. En hij gaat ook drie 'fysieke' zaken kunnen toevoegen aan zijn Turn-Assist: Een opzetbaar assenrek. Een PALLET-LOAD functie. Én een PALLET-UNLOAD functie." 

Drie uitbreidingen op de Turn-Assist Series
Het gaat dus om drie uitbreidingen van het standaardproduct, die eenvoudigweg kunnen worden toegevoegd aan een Turn-Assist Essential, 180 of 250
Met de Assenuitbreiding biedt RoboJob de mogelijkheid om ook assen automatisch te beladen en ontladen op CNC-draaimachines. Deze innovatieve oplossing bestaat uit een configureerbaar opzetrek voor assen, een laser voor asrand-detectie, instelbare en omkeerbare 2-punt grijpers voor assen en een uiterst gebruiksvriendelijke software-uitbreiding.

Met PALLET-LOAD kunnen ruwe onderdelen op één of meer pallets gestapeld worden. Een pallet wordt dan binnen het bereik van de robot geplaatst, zodat de robot ze vanaf de pallet in de CNC-draaimachine kan laden. Deze oplossing, die vooral van toepassing is op middelgrote en grotere reeksen, zorgt ervoor dat de stilstandtijd van de CNC-machine tot een minimum herleid wordt.
Afgewerkte producten kunnen gewoon op de tafel gestapeld worden, of op ook op een pallet, dankzij de functie PALLET-UNLOAD. Daarmee kunnen afgewerkte producten efficiënt worden gepalletiseerd, wat nóg minder fysiek werk betekent voor de operator. Zo kan hij zich verder focussen op zijn creatieve taken, zoals het programmeren van CNC-machines.

Samen of afzonderlijk werken met pallets
De functies PALLET-LOAD en PALLET-UNLOAD kunnen samen of afzonderlijk worden ingeschakeld. In beide gevallen verhogen ze verder het aantal spindeluren van de CNC-machine en dus van het bedrijf in het algemeen. Bovendien kan ook het diameterbereik verhoogd worden en ook het aantal werkstukken ligt nóg hoger dan wanneer er op de tafel gestapeld wordt. 
"Het grote voordeel van deze nieuwe functies is dat de klant zélf kan kiezen wanneer hij ze wil gebruiken", licht De Ceuster toe. "Is er een opdracht die ervoor in aanmerking komt, kan deze optie snel worden opgezet en ben je meteen vertrokken. Is de volgende opdracht een serie die iets heel anders is, dan neem je de hardware gewoon weg en ben je binnen een minuut weer bezig met de 'gewone' tafel. Het fysiek opzetten van deze functies hebben we ook hier herleid tot een absoluut minimum. Je kunt omschakelen in slechts enkele minuten."

Stap voor stap uitbreiden met een modulair systeem
"Met deze drie nieuwe uitbreidingen onderlijnt RoboJob nog maar eens het innovatieve karakter van het bedrijf", besluit Marketing Manager Steven Craenen. "Maar onze producten kunnen ook meegroeien met de klant. Ze kunnen stap voor stap worden uitgebreid, in functie van de opdrachten die onze klant binnenhaalt. Je kunt er meteen mee aan de slag, ook met complexe werkstukken. Maar nu kan je dus élke Turn-Assist ook uitbreiden met een opzetrek voor assen, met palletbelading en met palletontlading. En dit alles zonder aan het standaardproduct te raken. Dit verhoogt de flexibiliteit van de klant, en hij dient bij de aankoop nog geen beslissing te nemen over hoe zijn oplossing er finaal zal uitzien. De klant kan trouwens zelf ook grijpers bij aanmaken, zonder dat hij hiervoor dient aan te kloppen bij RoboJob."

AMB: 16 tot en met 20 september 2014 in Stuttgart
Op de AMB-beurs worden alle 3 opties voorgesteld aan het grote publiek. De AMB-beurs vindt plaats van 16 tot en met 20 september in de Messe Stuttgart, op een halve dag rijden van Brussel, Antwerpen of Eindhoven. Met het vliegtuig bent u er al op een goed uur. U vindt RoboJob in Hal 7, op Stand 7A74.

RoboJob is dé specialist in het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines. Op de RoboJob-stand kunt u terecht voor onze producten, technische informatie en prijsaanvragen. 
Voor meer info: www.robojob.eu

Persoonlijk advies?