News Detail Hero Image

RoboJob installeert dertigste Tower

About RoboJob

Tower

Auteur

Steven Craenen

Gepubliceerd op

6 apr 2021

Iets meer dan 3 jaar na de lancering op de EMO-beurs in Hannover mocht RoboJob afgelopen week de dertigste installatie van een Tower afronden.  De Tower is het meest geavanceerde product van RoboJob, en kan behalve productbelading ook worden ingezet om pallets te beladen en opspanmiddelen uit te wisselen.  Daarmee wordt autonome productie perfect mogelijk.

Op de EMO Hannover in 2017 stelde RoboJob haar nieuwe Tower voor het eerst voor. Waar het bedrijf tot dan toe steeds gefocust had op het bouwen van oplossingen voor productbelading, ging RoboJob met de Tower een stap verder. “Met de Tower die we destijds op de EMO-beurs presenteerden, zijn we toch een heel nieuwe weg ingeslagen,” herinnert CEO Helmut De Roovere zich. “Met deze automatisering kan je zowel producten beladen als pallets uitwisselen. Het grote voordeel daarbij is dat de oplossing in de hoogte gebouwd wordt, en je dus over meer dan 10m² opslagruimte beschikt. En dat terwijl de Tower op de vloer slechts 1,4m² in beslag neemt.”

Bijkomende features

Sinds 2017 werden nog heel wat bijkomende features gelanceerd, waardoor er onder andere ook opspanmiddelen kunnen worden uitgewisseld. “Vandaag reiken de mogelijkheden inderdaad heel wat verder. Het gaat niet enkel over werkstukken en pallets uitwisselen, maar ook opspanmiddelen zoals bijvoorbeeld Hainbuch spanbussystemen, ‘chuck faces’ van Kitagawa of zelfs de individuele klauwen van Schunk of SMW Autoblok. Daarmee verhogen we de autonomie van de machine aanzienlijk, en wordt het perfect mogelijk om aan de autonome productie van high mix, low volume te doen.”

30ste installatie bij Platteau Subcontracting

De afgelopen week heeft RoboJob de installatie van een Tower aan een Mazak Integrex J-200 S afgerond. Daarmee rondde het bedrijf de dertigste installatie van een Tower af op eigen bodem, bij Platteau Subcontracting uit Poperinge (België). Bij deze installatie wisselt de robot automatisch de individuele klauwen van de SMW Autoblok opspanklauwen uit. Pieter Cappoen, Zaakvoerder van Platteau Subcontracting is alvast in de wolken: “Met de Tower zetten we weer een belangrijke stap in de progressie van ons bedrijf. We streven er immers naar om de autonomie van ons machinepark te verhogen. De sleutel van het succes zit hem voor ons in de Tower mét servogrijpers en klauwwissel in combinatie met een bewerkingscentrum met voldoende gereedschappen. In ons geval is dat een Mazak Integrex J-200 S. Die combinatie laat ons toe om een programma één keer aan te maken, de Tower vol te zetten met ruwe onderdelen, en dan letterlijk op Start te duwen. De rest werkt vanzelf: de robot bouwt de machine en zichzelf volledig om. Hij wisselt de klauwen van de klauwplaat en kan met zijn verschillende grijpkoppen stukken door elkaar afwerken van diameter 10 tot diameter 200.”

Inhaalbeweging in België

Die dertigste installatie van een Tower gebeurde dus in eigen land, en België blijft dus zeker niet achter wanneer het gaat om CNC-automatisering. “Integendeel,” weet Helmut De Roovere. “We merken dat we het afgelopen jaar aan een inhaalbeweging bezig zijn. Een Belg durft al wel eens een afwachtende houding aannemen wanneer het gaat over nieuwe technologie. Maar ondertussen werd het nut van CNC-automatisering wel bewezen, en dat beseffen Belgische ondernemers ook. Sinds het Corona-virus heeft toegeslagen, merken we ook een toename van aanvragen en bestellingen van Belgische klanten. Platteau Subcontracting is al langer klant. Zo hebben we er 6 jaar geleden al een Turn-Assist 250 geïnstalleerd aan een Mazak QTN 350. Die loopt uiteraard nog steeds.”

De andere 29 installaties van de RoboJob Tower staan verspreid over België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Liechtenstein, Italië, Zwitserland en Israël.

Dit artikel delen?

RoboJob logo

Hoofdkantoor

RoboJob NV

Knotwilgenweg 19

2220 Heist-op-den-Berg

België

info@robojob.eu

+32 (0)15 25 72 74

BE0889 561 066

Technologiecentrum

RoboJob GmbH

Neuwiesen 3

74251 Lehrensteinsfeld

Duitsland

info@robojob.eu

+49 (0)7134 917 4339

DE319 559 293

RoboJob USA

An Alliance with Fusion OEM

6951 High Grove Boulevard

Burr Ridge, IL 60527

Verenigde Staten

info@robojob-usa.com

1.866.952.9020