RoboJob bouwt voor- en nabewerkingen uit tot standaardfuncties

RoboJob bouwt voor- en nabewerkingen uit tot standaardfuncties

Dat automatisatie het rendement van een verspanend bedrijf aanzienlijk kan verbeteren, staat al langer buiten kijf.

Dat automatisatie het rendement van een verspanend bedrijf aanzienlijk kan verbeteren, staat al langer buiten kijf. De sterke opmars van het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines kon niet langer worden ontzien op vakbeurzen zoals Techni-Show, EMO, AMB of MTMS. Maar het hoeft niet op te houden bij het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines. Daarom bouwt marktleider RoboJob nu ook de voor- en nabewerkingen uit tot standaardfuncties. Elke minuut dat een robot stilstaat, is immers een minuut waarop hij wat anders zou kunnen doen.

Een robot die een CNC-draai- of freesbank belaadt: het is al lang geen nieuwigheid meer in de verspaning. De robots lijken wel als paddestoelen de grond uit te rijzen. RoboJob heeft als marktleider haar steentje bijgedragen in het verhogen van het rendement van de verspanende bedrijven. Ondertussen gaat het ook weer stilletjes aan de goede kant op met de sector die de afgelopen jaren erg moeilijke tijden kende in België, Nederland en andere West-Europese landen. Maar om deze licht verbeterende omstandigheden aan te houden en verder te verbeteren, moet er worden vooruitgekeken. Ook Oost-Europese landen zullen zich namelijk niet onthouden van automatisatie. 

“Het doet ons natuurlijk enorm veel plezier dat veel verspanende bedrijven ondertussen inzien dat automatiseren ook voor hen mogelijk is, en dat het een aanzienlijke bijdrage kan leveren tot hun rendement. Maar om de Oost-Europese concurrenten een stap voor te blijven, dienen we ook verder vooruit te kijken, en deze processen nog verder te optimaliseren.” Aan het woord is Helmut De Roovere, mede-oprichter en zaakvoerder van het Belgische RoboJob. De Roovere stond mee aan de wieg van de Belgische specialist in het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines, die ondertussen is uitgegroeid tot marktleider in de Benelux en ook actief is in verschillende andere West-Europese landen. En De Roovere heeft ook een visie over de toekomst.

“CNC-automatisatie hoeft niet op te houden bij het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines. Het is weliswaar een hele stap vooruit, en het laat de operator toe om zich te focussen op de taken waar hij écht voor leeft: het programmeren van CNC-machines of het optimaliseren van interne processen. En net bij dat laatste is er nog heel wat werk aan de winkel. Gelukkig zien we dat heel wat van onze klanten daar vandaag ook effectief mee bezig zijn: ze komen hoe langer, hoe meer naar ons met de vraag wat die robot nog allemaal kan. En dat is heel wat.”

Afhankelijk van de cyclustijd heeft de robot enkele tientallen seconden tot meerdere minuten de tijd om andere taken te doen. Dat is nu ‘rusttijd’: de robot staat immers stil totdat hij het signaal krijgt dat een stuk werd afgewerkt en hij het weer uit de CNC-machine kan nemen, om er meteen een volgend stuk in te plaatsen. RoboJob maakt het nu mogelijk om in de Turn-Assist software deze ‘voor- en nabewerkingen’ makkelijk in te stellen: de operator kan met slechts enkele klikken bepalen wat de robot juist dient te doen: een afgewerkt stuk wassen, een serienummer ponsen of een afgewerkt stuk ontbramen. Wanneer er met de ‘PALLET-UNLOAD’ uitbreiding wordt gewerkt, kan de robot het pallet ook klaarmaken voor een nieuw op te leggen laag stukken, bijvoorbeeld door het opleggen van een stuk karton tussen de verschillende lagen. Uiteraard dienen daarvoor ook de nodige hardware-voorzieningen beschikbaar te zijn.

De software werd zodanig ontwikkeld dat de operator dit snel en makkelijk kan bepalen. Bovendien kunnen deze taken worden opgeslagen met een eigen benaming, zodat ze de volgende keer makkelijk opnieuw kunnen worden opgeroepen en er wéér tijd wordt gewonnen.

“Het draait immers niet enkel over tijdswinst in het productieproces van de robot, maar ook van de operator zelf,” licht De Roovere toe. “De operator is en blijft de essentiële schakel in het geheel, want zonder operator blijft een robot niet aan het werk. En dus doen we er alles aan om het leven van de operator zo makkelijk mogelijk te maken, en zo de werkdruk te verlichten en de rust in de werkplaats te doen terugkeren.”

Ondertussen heeft RoboJob al voor meerdere klanten deze nieuw ontwikkelde standaardfuncties mogelijk gemaakt, eenvoudigweg door een software-update“Dat is inderdaad het grote voordeel: we hoeven de installatie bij een klant niet stil te leggen om nieuwe functies mogelijk te maken,” aldus De Roovere. “Met een USB-sleutel is de software-update snel geïnstalleerd, en kan onze klant meteen weer aan het werk. Mét het grote verschil dat hij vanaf dat moment opeens heel wat meer richtingen uit kan,” besluit De Roovere.

Welke voor- en nabewerkingen er juist mogelijk zijn met de nieuwe standaardfuncties van RoboJob, kunt u zelf met eigen ogen ontdekken.. U vindt RoboJob van 25 tot 27 maart 2015 op Stand 10 van de MTMS-beurs in Brussel Expo. Op de RoboJob-stand kunt u terecht voor productinformatie, technische informatie en prijsaanvragen. 

Persoonlijk advies?