News Detail Hero Image

Meteen tweede én derde RoboJob Tower voor Mecopol-Kemaspray en Platteau Subcontracting

Industry 4.0

Tower

Auteur

Steven Craenen

Gepubliceerd op

26 okt 2021

Het gaat hard voor Pieter Cappoen en de bedrijven waarin hij participeert: Platteau Subcontracting NV en Mecopol-Kemaspray.  Begin dit jaar zetten de twee bedrijven een flinke stap richting Industrie 4.0 door de aankoop van een RoboJob Tower.  Ondertussen bestelden ze een tweede én derde Tower: de tweede Tower voor Platteau Subcontracting.  De derde Tower gaat naar zusterbedrijf Mecopol-Kemaspray, waar Cappoen tevens aandeelhouder en mede-zaakvoerder is.

Platteau Subcontracting staat al jaren bekend voor het grote werk in de verspaning: de grote bewerkingscentra kunnen stukken frezen van meer dan 11 meter lang. Zaakvoerder Pieter Cappoen nam het 65 jaar oude bedrijf 7 jaar geleden over, en zag heel wat opportuniteiten om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Zo investeerde Cappoen in nieuwe machines én in automatisering: eerst kwam er een Turn-Assist van RoboJob, en begin dit jaar werd een RoboJob Tower geïnstalleerd aan een nieuwe Mazak Integrex j-200S.

Deze combinatie werd voorzien van een servogrijper op de robot en een klauwwisselsysteem van SMW. “Met deze combinatie kunnen we vijf of zelfs meer batches produceren zonder dat er een operator tussenkomt.” Pieter Cappoen gelooft sterk in de combinatie van multitasking machines met de flexibele automatisering van RoboJob. “Series vanaf 15 stuks produceren we nu al volledig automatisch”, vertelt hij trots. “Dat willen we nog verder naar beneden brengen. Klanten bestellen in steeds kleinere hoeveelheden. Uiteindelijk wil ik vanaf 2 stuks geautomatiseerd verspanen.”

Dat Cappoen in de Tower gelooft mag blijken uit de twee nieuwe bestellingen die hij recent plaatste. Zo komt er een Tower bij op de werkvloer van Platteau Subcontracting. Ook deze zal worden opgesteld aan een nieuwe Mazak Integrex j-200S. Er komt ook een barfeeder bij. “Deze combinatie zal opnieuw worden voorzien van de servogrijper, maar deze keer met een Hainbuch spantangwisselsysteem. Dat moet ons toelaten om nog sneller om te schakelen van product A naar product B. De flexibiliteit is gigantisch!” Bij Platteau hebben ze ondertussen ook al ervaring kunnen opbouwen met het gebruik van de Tower, en dus wordt de lat wat hoger gelegd: “We gaan 3 lades voorzien van Hainbuch-spantangen, en zullen dus ook kleinere aantallen volautomatisch kunnen produceren.”

Ook een Tower voor Mecopol-Kemaspray

In Diksmuide, amper 20 minuutjes rijden van Platteau Subcontracting, komt er weldra ook een Tower. Daar is Pieter Cappoen aandeelhouder en medevennoot bij de firma Mecopol-Kemaspray. “In 2018 nam ik samen met mijn collega Kathleen Kesteloot de leiding van het bedrijf over,” vertelt mede-eigenaar Christof Verhaeghe. Verhaeghe heeft sindsdien de dagelijkse leiding van Mecopol -Kemaspray overgenomen van de vorige eigenaar, die in 2018 uit het bedrijf stapten. Ook hij volgde de evoluties bij Platteau Subcontracting: Mecopol-Kemaspray is gespecialiseerd in de verspaning van kleine series en stukwerk. Tot voor kort dachten we dat automatisering niet aan ons besteed was. Wanneer wij een serie doen van 50 stuks, is dat al een grote serie. Uiteraard was ik onder de indruk van wat de RoboJob Tower bij Platteau allemaal kan. In zulke mate dat Pieter en ik zijn gaan onderzoeken of automatisering ook voor Mecopol-Kemaspray relevant zou kunnen zijn.”

“Ook voor ons wordt het steeds moeilijker om goede werkkrachten aan te trekken. Anderhalf jaar geleden hebben we onze Doosan DVF 5000 aangekocht, en die loopt makkelijk 10 tot 12 uur per dag,” weet Verhaeghe. “Maar dat is puur met manuele bestukking. Dat moet anders.”

Mecopol-Kemaspray investeert in een Tower die zal geïnstalleerd worden aan een bestaande Doosan DVF 5000, die 5-assig simultaan kan frezen. De Tower zal daartoe worden voorzien van een robot met servogrijper, die zowel werkstukken als pallets kan beladen. “Overdag willen we nog altijd complex stukwerk blijven doen, en het is dan de bedoeling om de Tower vooral ’s avonds en ’s nachts aan het werk te zetten voor het seriewerk. Op die manier blijft het werk ook boeiend voor onze medewerkers, want niemand houdt hier van monotoon seriewerk,” aldus Verhaeghe.

“Ook wij kiezen voor de Tower van RoboJob. Natuurlijk hebben we ook naar andere partijen gekeken,” vertelt Verhaeghe. Maar de gebruiksvriendelijke en overzichtelijke Software van RoboJob maakt toch het verschil. We hebben nog maar weinig ervaring met automatisering bij Mecopol-Kemaspray, en dan is het belangrijk om de operator meteen mee te krijgen in het verhaal. Bovendien wist Pieter mij te vertellen dat we bij RoboJob kunnen rekenen op een ijzersterke service. En ook de flexibiliteit van de Tower is fantastisch: zo kan je afwisselen tussen werkstukbelading en palletbelading.”

Ook bij Mecopol-Kemaspray zal het hier niet bij blijven: “We zijn nu een nieuwe fabriek aan het bouwen en verhuizen eind dit jaar. De Tower werd al ingetekend in het nieuwe gebouw, en daar komt in de toekomst ook een tweede freesmachine aan te staan. Zo zal de robot niet één, maar twee machines volautomatisch aan het werk houden.”

Dit artikel delen?

RoboJob logo

Hoofdkantoor

RoboJob NV

Knotwilgenweg 19

2220 Heist-op-den-Berg

België

info@robojob.eu

+32 (0)15 25 72 74

BE0889 561 066

Technologiecentrum

RoboJob GmbH

Neuwiesen 3

74251 Lehrensteinsfeld

Duitsland

info@robojob.eu

+49 (0)7134 917 4339

DE319 559 293

RoboJob USA

An Alliance with Fusion OEM

6951 High Grove Boulevard

Burr Ridge, IL 60527

Verenigde Staten

info@robojob-usa.com

1.866.952.9020