Metaalvak: Robots verruimen capaciteit productie

Metaalvak: Robots verruimen capaciteit productie

Een flexibele oplossing voor automatisering die de mogelijkheid biedt om de capaciteit te vergroten: vanuit die ambitie trok Van Trierum Metaalbewerking de markt op. Het Nederlandse bedrijf vond de gepaste systemen bij Robojob en slaagde er daardoor in de productie op de draai- en freesmachine gevoelig te verhogen.

Van Trierum Metaalbewerking BV is al meer dan 25 jaar een betrouwbare leverancier in de verspaning en assemblage van onderdelen voor de apparatenbouw, de medische, de orthopedische en de maritieme Industrie. Het bedrijf beschikt over een goed uitgerust en modern machinepark in een temperatuurgeregelde productieruimte. Er werken 20 mensen.

Snelle ombouw

“Omwille van een tekort aan technische vakmensen, hadden wij nood aan een automatiseringssysteem dat snel om te bouwen is en zich ook leent voor kleinere series. Goede werkkrachten vinden is een enorme uitdaging, daarom schakelen we regelmatig studenten met een leercontract in en zetten we in op automatisering. Wij willen de vakkennis van ons personeel namelijk vooral inzetten voor het instellen en optimaliseren van de productieunits en niet zozeer voor het inleggen van grotere series”, zegt zaakvoerder Arie van Trierum.

De zoektocht leidde Van Trierum naar Robojob. “Het was sowieso al een voordeel dat de roots van Robojob zich in de verspaning situeren, waardoor zij problemen tijdens de automatisering al herkennen uit hun eigen situatie. Voor we hebben beslist, bezochten we Robojob met vier van onze operatoren die dagelijks met de systemen aan de slag zouden moeten. Zij kregen daarbij alle vrijheid om het product te leren kennen en mochten zelfs meteen eens proberen om de robot zelf in te stellen.  Dat ging zodanig makkelijk, dat ook onze operatoren ervan overtuigd waren dat dit een goed systeem was.  Hun reactie werd meegenomen in de aankoopbeslissing en heeft ertoe geleid dat onze collega’s in de productie ook achter deze aankoop staan.”

Ontlasting andere machines

Voor de freesmachine koos van Trierum voor de Mill-Assist Essential. “Die robot is heel belangrijk, want daardoor kon onze bestaande machine (een Challenger Microcut VMC-1300) de afgelopen maanden al gevoelig meer produceren dan voorheen. Bovendien kan je door opties zoals de vacuümgripper ook producten met afwijkende vormen eenvoudig automatiseren.”

De draaimachine werd uitgerust met de Turn-Assist Essential. “We hebben ervaren dat dit een grote meerwaarde betekent voor onze Nakamura WT-150. Daardoor zijn we in staat om grotere series flenzenwerk op deze machine te voorzien, waardoor andere machines in hun bezettingscapaciteit worden ontlast. We hebben de Turn-Assist laten uitvoeren met een assenuitbreiding, waardoor ook series met assen automatisch worden beladen en ontladen, tot rond 40 mm en circa 400 mm lang.”

De samenwerking tussen van Trierum en Robojob verliep heel goed. “Er was veel ruimte voor overleg en eigen inbreng”, stipt Arie van Trierum aan. “Er is bovendien op een goede manier samengewerkt met de operatoren bij de positionering en de installatie van de robots. Ook na de installatie kregen we regelmatig ondersteuning bij de vragen die we hadden. De leverancier deed ook veel inspanningen om onze wensen ter optimalisatie van het product gepast in te vullen.”

Dankzij de twee robots beschikt het bedrijf als het ware over een extra ploeg. “We werken enkel met een dagploeg en kunnen onze robot inzetten nu ook na de werkuren inzetten, of op de vrije dag van een werknemer.  Daardoor halen we gewoon veel meer capaciteit uit de machine. Bovendien ontvangen we een statusmelding via sms of mail, waardoor we toch permanent een oogje in het zeil kunnen houden.”

Persoonlijk advies?