Assenuitbreiding van RoboJob blijkt een schot in de roos

Assenuitbreiding van RoboJob blijkt een schot in de roos

Het is net één jaar geleden dat RoboJob – de Belgische marktleider in het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines – op de Duitse AMB-beurs uitpakte met drie innovaties.  Eén van die drie innovaties was de Assenuitbreiding, waarmee behalve schijven, ook assen automatisch beladen en ontladen kunnen worden op CNC-draaimachines.  Een jaar na datum hebben  al 17 klanten de uitbreiding aangekocht.  Een schot in de roos.

Met de Assenuitbreiding biedt RoboJob de mogelijkheid om, behalve schijven, ook assen automatisch te beladen en ontladen op CNC-draaimachines.  Deze innovatieve oplossing bestaat uit een configureerbaar opzetrek voor assen, een laser voor asrand-detectie, instelbare en omkeerbare 2-punt grijpers voor assen en een uiterst gebruiksvriendelijke software-uitbreiding.  

“Sinds de voorstelling op de AMB in Stuttgart slechts 1 jaar geleden, mochten we al 17 orders voor deze optie noteren, zowel van nieuwe als van bestaande klanten,” aldus Helmut De Roovere.  De Roovere is niet enkel de mede-oprichter en –zaakvoerder van RoboJob, maar ook de bedenker van de Assenuitbreiding.  En volgens hem zijn er drie redenen waarom het concept zo goed aanslaat in de markt: “Het gaat om Gebruiksgemak, Flexibiliteit en Nauwkeurigheid,” legt De Roovere uit.  

“Met onze Turn-Assist en Mill-Assist producten hebben we reeds aangetoond dat de insteltijd van de automatisatie voor een nieuw product tot slechts 5 minuten beperkt kan worden.  Deze filosofie hebben we doorgevoerd naar de assenuitbreiding.  Zo stel je een nieuw type as in een mum van tijd in en wel tot 4 verschillende bewerkingen!  De as wordt beladen en indien nodig hergrijpt de robot de as in de machine zodat ie tot de juiste maat buiten de klauwen gebracht kan worden.  Met slechts 1 extra klik voeg je meerdere beladingsstappen toe, zoals het verder uittrekken van de as, het omdraaien van de as of het ontladen van de as.  Onze klanten kunnen zo een ruw product compleet afwerken en dit met een minimale insteltijd.”  Ook de positionering van de assen is verder vereenvoudigd, en dit d.m.v. sensortechnologie.  “Zo moeten de operatoren de assen niet meer uitlijnen.  De robot grijpt de as, brengt die naar een meetstation en berekent dan de exacte positie van de as.  Op basis van deze berekening worden alle beladingsstappen met de uiterste nauwkeurigheid uitgevoerd.”

“Bovendien zijn we met de Assenuitbreiding erin geslaagd om de Flexibiliteit van onze klanten verder te verhogen.  Dankzij ons modulair concept kan élke klant zélf beslissen hoe zijn automatisering op maat er moet uitzien: met of zonder Assenuitbreiding, Pallet-Load, Pallet-Unload, Wenteleenheid, Airblow, ..  Onze klanten kopen standaard producten aan, die met standaard uitbreidingen kunnen worden aangevuld.  Het zijn als het ware bouwblokken om een automatisering op maat te bouwen, en zo krijgt elke klant uiteindelijk die automatisering die zijn behoeften het beste beantwoordt.”

Maar ook Nauwkeurigheid is van groot belang in de verspanende sector.  “Vaak gaat het over tienden of honderdsten van millimeters die de kwaliteit van het eindproduct van de vele toeleveranciers en machinebouwers bepalen.  Ook met de Assenuitbreiding van RoboJob wordt die nauwkeurigheid gegarandeerd, zelfs bij meerdere bewerkingen.”  Door middel van de as-rand detectie, worden assen steeds nauwkeurig beladen in de CNC machine en hoeft u zich geen zorgen te maken over de nauwkeurigheid na het beladen van de as, het uittrekken van de as en het omdraaien van de as.  Bovendien worden de assen niet beschadigd bij het afleggen, omdat ze steeds worden teruggelegd op het assenrek, en dus niet in een bak met andere assen.

De Assenuitbreiding laat tot 4 bewerkingen toe op één zelfde as.  In de software dient te worden aangeduid welke de afmetingen zijn van de ruwe as, en van die zelfde as nadat de eerste, tweede,  derde en/of vierde bewerking werden uitgevoerd.  De software berekent dan zélf automatisch  waar de grijpers de as moeten grijpen om de volgende bewerking te kunnen starten, of om de as om te draaien of te ontladen.  Zo verhoogt u het rendement van uw CNC Machine en verkort u de doorlooptijden van uw producten.

“Dat er nu, na één jaar, al 17 klanten deze uitbreiding hebben aangekocht, getuigt niet enkel van de kwaliteit van onze oplossing voor assen.  Het bevestigt vooral dat onze klanten in ons modulair concept geloven, en dat ze onder andere dankzij deze uitbreiding hun automatisering op maat kunnen bouwen.  Daar geloven we bij RoboJob heel sterk in, en daar blijven we ook continu aan verder bouwen,” besluit De Roovere.
 

Persoonlijk advies?